четвъртък, 9 юни 2011 г.

Камелия: Животът не е само попфолк

В наши дни, когато "попфолк" е нарицателно за нещо вън от интелигентното и разумното, защото фолк звездите може и да са навсякъде, но смислените фрази и умно изразените позиции са дефицит, е истинско удоволствие да прочетеш споделена изповед на една от наистина важните фигури в жанра. По право Камелия никога не е дотежавала на публиката със себе си. Тя има усета кога да се появи и къде да говори на висок глас, за да бъде чута и ясно разбрана. Имах удоволствието да прочета в новия брой на списание Story интервюто, в което певицата отговори директно и без увъртания на поставените ú журналистически въпроси, сред които и защо се скри от медиите.

"Когато човек е ежедневно на екран и още три пъти в денонощие го повтарят, не е нужно да се показва постоянно. Миналата година достатъчно се шумя около "Проект 13", който включваше цялото ми творчество. Принципът ми е, когато имам какво да кажа и покажа, тогава да се появявам. Не ме е страх, че ако не се появявам, ще бъда забравена. Затова изчезвам, когато поискам. Нищо не ме притеснява" - откровена е тя.

Определено отсъствието на Камелия, от което и да е музикално събитие в попфолка, се забелязва. Така беше на лятното турне на телевизия "Планета" миналата година, така беше и на наградите на "Планета" тази година, както и на наградите на "Нов фолк". Защо Камелия не присъства? - Това бе сред най-често обсъжданите теми из интернет форуми, но изпълнителката запази мълчание и изчака да поутихнат страстите, за да бъде ясно артикулиран и осмислен нейният отговор. Ето го и него:

"Не ходя, защото не ми е приоритет на всяка цена да държа статуетка. На мен ми стига, че с времето успях да си извоювам свобода и независимост, така че да правя музика, която усещам и чувствам, а "Споделено с Камелия" ме накара да чувствам, че животът не е само попфолк. Това съм аз и тези неща ме вълнуват. Иначе се радвам и честитя на всички наградени, защото знам колко скъпо им струва" - споделя певицата пред списание Story.

Безпощадно, точно, категорично - това е! В тези 4 изречения Камелия разкри всичко за жанра и за паралелния свят, в който някои живеят. Между другото ме подсети и за онази прелюбопитна фраза от песента "Klupko" на Весна и Дино, в която се казва: "Не е за всеки роб свободата!". Върху това е нужно да се помисли добре!

Забележете още нещо любопитно - във време, когато певиците губят своята актуалност още преди да са успели да се насладят на славата и да усетят отговорността, която произтича от нея, Камелия сякаш е извън всякакви условности и страхове.

"От мен зависи дали ще стана ретро. Някои изкарват пет години на сцената и ги наричат така. Други, с по-дълъг стаж, вече изглеждат ретро. Решила съм един ден да напиша книга. Заглавието ú ще бъде нещо като "Пътят на момичето от Чипровци до голямата сцена". В нея ще разкажа, защо не съм била певица на годината и защо са ми взимали доста награди" - споделя певицата пред Надя Атанасова.

Някои от нас добре знаят - "Който е извървял по-голямата част от Пътя, носи по-голяма отговорност." /Т./ Да ú пожелаем на Камелия да подходи със същата искреност и в бъдещата си книга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар